Info za posjetitelje

Poljoprivreda se vraća u Zagreb!

Nakon skoro dva desetljeća, napokon će hrvatska poljoprivreda imati sajam kakav zaslužuje. Od 05. do 08. prosinca, u doba godine kad je Zagreb u adventskom ruhu i vlada blagdansko ozračje, u paviljonima Zagrebačkog velesajma zavladat će moćni strojevi najsuvremenije poljoprivredne mehanizacije i opreme, kao i mnoštvo izlagača koji će poljoprivrednicima, ali i onima koji će to tek postati, ponuditi sve što im je potrebno u poljoprivrednoj proizvodnji.

Od 05. – 08. prosinca, svi putevi vode na CROAGRO.

Uz brojne izlagače i najnovije proizvode, opremu i usluge za poljoprivrednu proizvodnju, na sajmu CROAGRO bit će predstavljeno mi izloženo sve što je bitno u poljoprivredi. Bogat stručni program, atraktivne radionice, prezentacije i degustacije uz gastro-eno show i pregršt kulturnih i zabavnih sadržaja i programa za sve generacije i sve zaljubljenike u prirodu i poljoprivredu, čine sajam CROAGRO nezaobilaznim događajem. Pozvani ste!

Program sajma tematski je posvećen najvažnijim sektorima u proizvodnji, i to po danima održavanja sajma.

Prvog dana sajmovanja, sve će biti u znaku stočarstva, stoga je to DAN STOČARSTVA (5.12.)
Nakon svečanog otvorenja sajma, bit će proglašeni najbolji hrvatski proizvođači u proizvodnji mlijeka/sireva, te u tovu svinja i goveda, u organizaciji Društva agrarnih novinara Hrvatske (DANH) i Hrvatske agencije za hranu i poljoprivredu (HAPIH). Održat će se i Hrvatski festival tradicijskih sireva – SirCrofest uz podršku Saveza malih sirara Hrvatske i Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva Ministrarstva poljoprivrede.

Također će se održati nacionalni izbor najboljih sireva i radionica za cheese sommeliere.
Medni doručak za osnovnoškolce i CROAGRO akademija mladih poljoprivrednika- „Lijepo je biti poljoprivrednik“ za srednjoškolce, pokazat će da na mladima svijet ostaje, uz predavanja mladih poljoprivrednika iz Hrvatske udruge mladih poljoprivrednika (HUMP Agro) i uz goste predavače – uspješne poduzetnike iz renomiranih poljoprivrednih tvrtki.
Sva 4 dana sajma bit će i edukativna izložba autohtonih hrvatskih pasmina domaćih životinja,
na kojoj će posjetitelji moći vidjeti nacionalno blago poput istarskog goveda, buše, podolca, paške ovce, tovara. posavskog konja i dr.

Drugi i treći dan sajma su DANI BILJNE PROIZVODNJE.

Na dan Svetog Nikole, 6.12. počet će 5. stručni seminar o proizvodnji povrća u Hrvatskoj – Hrvatsko povrće,
a tijekom dana održat će se Izbor i proglašenje najboljih proizvođača-kooperanata u ratarskoj proizvodnji (kukuruz, pšenica, suncokret i soja), te Izbor najboljih hrvatskih vinara u organizaciji DANH-a i HAPIH-a. Cjelodnevna aktivnost će biti i Međunarodna konferencija u organizaciji Europske Koordinacije Via Campesina (ECVC) i Udruge OPGH Život, s nazivom “Obiteljska poljoprivredna gospodarstva i ciljevi održivog razvoja”. Obiteljska poljoprivredna gospodarstva proizvode 80% svjetske hrane. Njihova uloga i doprinos u ostarivanju ciljeva iz Agende 2030 za održivim razvojem je od presudnog značaja. U sklopu aktivnosti vezanih uz Desetljeće obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva 2019-2028 FAO obiteljska poljoprivredna gospodarstva stavlja u samo središte ostvarivanja ciljeva održivog razvoja. Konferencija ima za cilj ukazati na ključnu ulogu i značaj OPG-a u održivoj proizvodnji hrane i očuvanju ekosustava na globalnoj i na lokalnoj razini.

07.12. se nastavljaju aktivnosti DANA BILJNE PROIZODNJE. Trećeg dana sajma nastavit će se stručni seminar “Hrvatsko povrće”, a održat će se i Izbor za “hit” sortu jabuke kao i Međunarodno ocjenjivanje rakija i likera.

8.12. Posljednji dan sajma i šećer na kraju – DAN MEHANIZACIJE

U nedjelju, posljednjeg dana sajma, u paviljonima Zagrebačkog velesajma svjetla pozornice fokusirat će se na moćne strojeve najsuvremenije poljoprivredne mehanizacije i poljoopreme, jer će na sajmu biti izloženi najbolji traktori, kombajni i svi priključni strojevi koje u ovom trenutku ima svjetska industrija poljomehanizacije, a na kraju će na tronu ostati samo jedan stroj, model traktora koji će biti proglašen hrvatskim traktorom godine.

Izbor za „Hrvatski traktor godine“ organizira DANH i proglašenje pobjednika održat će se zadnjeg dana sajma.
Također će se održati radionica za sve koji žele znati prednosti korištanja najsuvremenije tehnologije u poljoprivredi, pod nazivom: Precizna poljoprivreda.

Sva četiri dana sajma održat će se edukativna izložba hrvatskih autohtonih pasmina domaćih životinja, kao i brojne radionice, stručna predavanja, gastro-eno show, kulinarske radionice i degustacije.