Izbor za „hit“ jabuku

Uoči sajma CROAGRO mnogi poljoprivredni proizvođači pozvani su poslati uzorke svojih proizvoda na ocjenjivanje kako bi se izabrali najbolji koji će biti svečano proglašeni na sajmu. Tako će se ocjenjivati i jabuke.Izbor za „hit“ jabuku potaknut je na inicijativu Hrvatske voćarske zajednice, koja ovim natjecanjem želi ukazati na kvalitetu domaćih jabuka te na trud koji u proizvodnju u hrvatskim voćnjacima ulažu domaći voćari, kojima proizvodnju ugrožava nesmiljen uvoz jabuka sumnjive kvalitete nelojalne konkurencije iz trećih zemalja.

Ocjenjivanje 10 sorti jabuka održat će se na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu BF-u, dok će proglašenje pobjednika biti 7.12. trećeg dana sajma CROAGRO.
Cilj ovog ocjenjivanja je popularizacija domaće proizvodnje jabuka i proglašenje „hit“ sorte ili „kraljice jabuka“ nakon kemijske analize plodova (suha tvar, topljiva suha tvar, ukupne kiseline, pH), te fizikalne (tvrdoća i sl.), te senzoričkog ocjenjivanja koje će se obaviti prema sustavu od 0-20 bodova. U stručnom ocjenjivačkom sudu sudjelovat će predstavnici Hrvatske agencije za hranu i poljoprivredu, Agronomskog fakulteta u Zagrebu, Hrvatske voćarske zajednice i Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu.

Prve 3 sorte prema ocjenama stručnog ocjenjivačkog suda bit će predstavljene na sajmu i posjetitelji će ih moći kušati i ocjenjivati kao potrošači te izabrati najbolju.