Izbori i ocjenjivanja

Uoči sajma CROAGRO mnogi poljoprivredni proizvođači pozvani su poslati uzorke svojih poljoprivrednih proizvoda na ocjenjivanje kako bi se izabrali najbolji koji će biti svečano proglašeni na sajmu.

Ocjenjivanje sireva

Nacionalno ocjenjivanje sireva uslijedit će nakon 6 regionalnih ocjenjivanja, koje provodi Savez malih sirara Hrvatske i Ministarstvo poljoprivrede – Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva. Svi sirevi i drugi mliječni proizvodi, ocijenjeni na regionalnim ocjenjivanjima u kategoriji zlata, sudjeluju izravno na Nacionalnom ocjenjivanju koje će se održati početkom mjeseca studenog u Zagrebu u prostorijama Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Na ovaj način obuhvatit će se područje cijele Hrvatske, te na kraju dobiti presjek kvalitete proizvoda koji potječu iz malih sirarskih pogona naših proizvođača.

Trenutno naši mali proizvođači proizvode svoje mliječne proizvode u 110 mini sirana (objekti odobreni pod posebnim uvjetima), u više od 1100 registriranih objekata (svježi sir i vrhnje) te u malom broju odobrenih objekata. Danas je prerada vlastitog mlijeka na OPG-ima u trendu te se javlja sve veći interes za otvaranjem malih objekata. U konačnici oni su predvodnici ruralnog razvoja u svojim lokalnim sredinama, a izborom najboljeg hrvatskog sira potiče se i podržava razvoj ruralnih krajeva Hrvatske.

Svečano proglašenje najboljih proizvođača sireva u Hrvatskoj održat će se prvog dana sajma, 05.12. 

Ocjenjivanje rakija i likera

Međunarodno ocjenjivanje rakija i likera organizira Gospodarski list u suradnji s Agronomskim fakultetom i Prehrambeno – biotehnološkim fakultetom u Zagrebu. Stručna međunarodna komisija ocjenjivat će boju, bistroću, tipičnost, miris i okus rakija/likera po sustavu bodovanja od 1 do 20. U svakoj kategoriji bit će proglašen najbolji šampionski uzorak.

Uz medijsku promociju proizvođača rakija i likera, cilj ove manifestacije je i kroz edukativna i stručna predavanja ukazati i na relativno nisku kulturu pijenja rakija i likera te nedovoljnog poznavanja rakija kod šire populacije, ali i ugostiteljskog sektora.

Potrošnju rakija ugrožava i agresivni marketing i financijska snaga u industriji konkurentskih pića, stoga je i ovo prigoda da se dodatno popularizira i promovira kultura rakije, istaknu najbolji proizvođači koji će biti nagrađeni za uspjeh i kvalitetu rakija i likera i da se pokaže kako rakija povezuje ljude, stvara prijateljstva i širi dobru volju, jer se uz rakiju slavi rađanje, ispraća na vječni počinak, ali i slavi život!

Svečano proglašenje pobjednika održat će se u subotu, 07.12.2019, trećeg dana sajma.

 

Ocjenjivanje jabuka

Izbor za „hit“ jabuku potaknut je na inicijativu Hrvatske voćarske zajednice, koja ovim natjecanjem želi ukazati na kvalitetu domaćih jabuka, te na trud koji u proizvodnju u hrvatskim voćnjacima ulažu domaći voćari, kojima proizvodnju ugrožava nesmiljen uvoz jabuka sumnjive kvalitete nelojalne konkurencije iz trećih zemalja.

Ocjenjivanje 10 sorti jabuka održat će se na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu BF-u, dok će proglašenje pobjednika biti 7.12. trećeg dana sajma CROAGRO. Cilj ovog ocjenjivanja je popularizacija domaće proizvodnje jabuka i proglašenje „hit“ sorte ili „kraljice jabuka“ nakon kemijske analize plodova (suha tvar, topljiva suha tvar, ukupne kiseline, pH), te fizikalne (tvrdoća i sl.), te senzoričkog ocjenjivanja koje će se obaviti prema sustavu od 0-20 bodova. U stručnom ocjenjivačkom sudu sudjelovat će predstavnici Hrvatske agencije za hranu i poljoprivredu, Agronomskog fakulteta u Zagrebu, Hrvatske voćarske zajednice i Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu.

Prve 3 sorte prema ocjenama stručnog ocjenjivačkog suda bit će predstavljene na sajmu i posjetitelji će ih moći kušati i ocjenjivati kao potrošači te izabrati najbolju. Ako želite sudjelovati u ovim izborima, javite se na broj tel: 01/3843 222 ili na e-mail: marin@gospodarski-list.hr

 

Uz ova ocjenjivanja i proglašenja najboljih, na sajmu CROAGRO održat će se proglašenje i najboljih hrvatskih poljoprivrednih proizvođača, koje organizira Društvo agrarnih novinara Hrvatske i Hrvatska agencija za hranu i poljoprivredu. Izbor će se temeljiti na osnovu mjerljivih pokazatelja u stočarskoj i ratarskoj te proizvodnji vina. U svakoj kategoriji proglasit će se top 5 proizvođača.
U ratarskoj proizvodnji podijelit će se priznanja regionalno, a u vinarstvu se bira top 5 vina koja su dobila najbolje ocjene tijekom godine na izložbama u Hrvatskoj.

U stočarstvu se biraju najbolji proizvođači kravljeg mlijeka prema stajskom prosjeku od 1. siječnja do 31. listopada tekuće godine u sljedećim kategorijama proizvođača: do 10 krava, od 10 do 50, od 50 do 100, od 100 do 300 i više od 300 krava. U proizvodnji ovčjeg i kozjeg mlijeka proglašavaju se pojedinačno najveći proizvođači u godini kad se bira.

U svinjogojstvu se proglašavaju najbolji proizvođači odojaka, a prema prosječnom broju odbijene prasadi, dok će priznanja najboljima biti dodijeljena i za najveći porast proizvodnje u tovu, u kategorijama prema veličini farme. Isti kriterij primijenit će se i za tovljače u govedarstvu.

Izbor za „Hrvatski traktor godine“ i proglašenje pobjednika u kategorijama za ratarsko-stočarski traktor i specijalizirani voćarsko-vinogradarski traktor održat će se u nedjelju 8.12. Ocjenjivački sud kojeg će odrediti redakcije članice Društva agrarnih novinara Hrvatske, koje organizira ovaj izbor, prethodno će obići sve nominirane finaliste i ocijeniti strojeve u radu. Ukupni pobjednik okitit će se titulom najboljeg traktora u Hrvatskoj za 2020. godinu.