Nacionalno ocijenjivanje sireva

Svečano proglašenje najboljih proizvođača sireva, održat će se prvog dana sajma, 5.12.

Uoči sajma CROAGRO mnogi poljoprivredni proizvođači pozvani su poslati uzorke svojih poljoprivrednih proizvoda na ocjenjivanje kako bi se izabrali najbolji koji će biti svečano proglašeni na sajmu. Tako će se ocjenjivati i sirevi.

Nacionalno ocjenjivanje sireva uslijedit će nakon 6 regionalnih ocjenjivanja, koje provodi Savez malih sirara Hrvatske i Ministarstvo poljoprivrede – Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva. Svi sirevi i drugi mliječni proizvodi, ocijenjeni na regionalnim ocjenjivanjima u kategoriji zlata, sudjeluju izravno na Nacionalnom ocjenjivanju koje će se održati početkom mjeseca studenog u Zagrebu u prostorijama Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Na ovaj način obuhvatit će se područje cijele Hrvatske, te na kraju dobiti presjek kvalitete proizvoda koji potječu iz malih sirarskih pogona naših proizvođača

Trenutno naši mali proizvođači proizvode svoje mliječne proizvode u 110 mini sirana (objekti odobreni pod posebnim uvjetima), u više od 1100 registriranih objekata (svježi sir i vrhnje) te u malom broju odobrenih objekata. Danas je prerada vlastitog mlijeka na OPG-ima u trendu te se javlja sve veći interes za otvaranjem malih objekata. U konačnici oni su predvodnici ruralnog razvoja u svojim lokalnim sredinama, a izborom najboljeg hrvatskog sira potiče se i podržava razvoj ruralnih krajeva Hrvatske.