Najbolji hrvatski poljoprivredni proizvođači

Na sajmu CROAGRO održat će se proglašenje i najboljih hrvatskih poljoprivrednih proizvođača, koje organizira Društvo agrarnih novinara Hrvatske i Hrvatska agencija za hranu i poljoprivredu.

Izbor će se temeljiti na osnovu mjerljivih pokazatelja u stočarskoj i ratarskoj te proizvodnji vina. U svakoj kategoriji proglasit će se 5 najboljih proizvođača.

  • U ratarskoj proizvodnji podijelit će se priznanja regionalno, a u vinarstvu se bira top 5 vina koja su dobila najbolje ocjene tijekom godine na izložbama u Hrvatskoj.
  • U stočarstvu se biraju najbolji proizvođači kravljeg mlijeka prema stajskom prosjeku od 1. siječnja do 31. listopada tekuće godine u sljedećim kategorijama proizvođača: do 10 krava, od 10 do 50, od 50 do 100, od 100 do 300 i više od 300 krava. U proizvodnji ovčjeg i kozjeg mlijeka proglašavaju se pojedinačno najveći proizvođači u godini kad se bira.
  • U svinjogojstvu se proglašavaju najbolji proizvođači odojaka, a prema prosječnom broju odbijene prasadi, dok će priznanja najboljima biti dodijeljena i za najveći porast proizvodnje u tovu, u kategorijama prema veličini farme. Isti kriterij primijenit će se i za tovljače u govedarstvu.