Program

Uz zanimljive izlagače i njihove proizvode i usluge, organizator priprema bogat i sadržajan program sa stručnim, edukativnim predavanjima i panel diskusijama, radionicama i atraktivnim prezentacijama, uz zabavni i kulturni, kao i kulinarski show program, a s obzirom da sajam traje četiri dana, svaki sajamski dan posebna je tematska cjelina;

05.12.2019. Četvrtak

DAN STOČARSTVA

KONGRESNA DVORANA

10:30 -11:30 Svečana sjednica: 10 godina Hrvatske poljoprivredne komore
12:00 -12:45 Svečano otvaranje Sajmova hrane i zdravog življenja i CROAGRO

OTVORENA POZORNICA

10:00-11:00 Otvorenje edukativne izložbe hrvatskih autohtonih pasmina domaćih životinja i kratka predavanja sponzora izložbe i Dana stočarstva – Grad Zagreb, Žito grupa, Grupa Pivac, Agroproteinka, Sano, Alltech
13:00-13.15 Otvorenje SirCrofesta/ Ministarstvo poljoprivrede, Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva/ Savez malih sirara RH „SirCro“
13:15-13:30 Izvješće s Regionalnih i Nacionalnog ocjenjivanja sireva i dr. mliječnih proizvoda
13:30-14:15 Dodjela diploma i priznanja s Regionalnih i Nacionalnog ocjenjivanja sireva i dr. mliječnih proizvoda
16:00-18:00 GASTRO SHOW s Vedranom Boškovićem-Jela po receptima iz kuharica Gospodarskog lista

VELIKA DVORANA

13:30-15:30 Konferencija: CROAGRO Akademija mladih poljoprivrednika“ Lijepo je biti poljoprivrednik“/ Gospodarski list i HUMP agro
15:30-17:00 Predavanje: „Biodinamična poljoprivreda-inovativna poljoprivredna proizvodnja s dodanom vrijednošću“/ mr.sc. Dijana Posavec, Centar dr. Rudolfa Steinera
17:00-19:00 Radionica: Budi eko/Ana Marušić Lisac, Nadzorna stanica Biotehnikon

MALA DVORANA

Predavanja/Organizator: Ministarstvo poljoprivrede, Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva/ Savez malih sirara RH „SirCro“
15:45– 16:00 Kako pripremiti i dopremiti mliječni proizvod na ocjenjivanje/prof. dr.sc. Samir Kalit
16:00 – 16:15 Rezultati analiza uzoraka sireva s nacionalnog ocjenjivanja sireva i drugih mliječnih proizvoda / prof. dr. sc. Nada Vahčić
16:15 –16:30 Predstavljanje projekta “Modifikacija procesa zrenja sira i razvoj proizvoda na bazi sirutke – SIRENA”/doc.dr. sc. Marijana Blažić
16:30 – 16:45 Sirevi sa smanjenim udjelom soli/doc.dr.sc. Irena Barukčić
16:45 – 17:00 Novosti iz Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane/Zrinka Dugonjić, dr. vet. med.
17:15 – 18:45 Radionica: Sljubljivanje sira i piva – / Organizator: Ministarstvo poljoprivrede, Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva
18:45 – 19:00 Zaključci radionice

PAV. 11a

10:00 – 16:00 TEČAJ PRERADA I DORADA VOĆA – Ministarstvo poljoprivrede – sva 4 dana
16:00 – 17:00 Stručno predavanje: Ruralni razvoj mjera 4 -predavač Simon Ferjuc

PAV. 11c

14.00 -16:00 Dodjela priznanja za najbolje hrvatske poljoprivrednike/ Društvo agrarnih novinara Hrvatske

DVORANA CRES

9:00-13:00 Tečaj SirCrofest/Ministarstvo poljoprivrede, Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva
Predavači: prof.dr.sc. Samir Kalit, doc.dr.sc. Marijana Blažić…
14:00 Tečaj prakse u ekološkom uzgoju/Dario Padro

06.12.2019. Petak

DANI BILJNE PROIZVODNJE

OTVORENA POZORNICA

13:00-15:00 Prezentacija rezanja sireva i pravilnog slaganja sirarskih plata uz degustaciju austrijskih i hrvatskih sireva – Predavači: ing Josef Stiendl, Sulejman Kubat, dipl.ing.; prevoditeljica doc.dr.sc. Irena Barukčić
15:00 -17:00 Radionica „Pjenušava vina od davnina“/Ministarstvo poljoprivrede, Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva

VELIKA DVORANA

10:00-16:30 Konferencija “Desetljeće OPG-a i ciljevi održivog razvoja“/Udruga OPGH „Život“

MALA DVORANA

10:00–12:00 Zagrebačka županija: Projekti razvoja poljoprivrede i sela Zagrebačke županije
13:30–14:30 Predavanje: Biodinamična poljoprivreda/Amalka Vukelić, Centar dr. Rudolfa Steinera
16:00–18:00 STRUČNI SKUP:“HRANA I/ILI LIJEK“/ Udruga KrONOPLJ i razni proizvođačiUvod: Predstavljanje novih i tržno prepoznatljivih proizvoda od konoplje

Program prirodnih proizvoda od konoplje i ostalih specijalnih biljaka kao hrana i/ili lijek i/ili kozmetika
Predstavljanje: KrONOPLJA u Hrvatskoj 2012.-2019.-„Sedam“godina iskustva i rezultata
POSLOVNI MODEL za razdoblje 2019.-2020.-EKO POLJOPRIVREDE/Gordan Masnjak, predsjednik
Udruge KrONOPLJA

Predavanje: POLJO-PODUZETNIK-sadašnjost i/ili budućnost?

-Zdravo TLO-Zdrava VODA-Zdrava HRANA-Zdrav ČOVJEK. Vrijedi li?/ Predavači: prof.dr.sc. Ivica
Kisić, agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Zavod za opću proizvodnju bilja, Dragica Tresk
Penezić, dipl.ing.agr., viša stručna savjetnica

Predavanje: KRUG-ovi ZA KONOPLJU?

Što je kozmetika? Što je hrana? Kako to određujemo? Kako to ispitujemo?
Predavači: dr.sc. Marinko Petrović, Nastavni zavod za javno zdravstvo “dr. Andrija Štampar“,
mag.pharm. Jelena Holy fitoaroma i dijeto terapija, Gradska ljekarna Zagreb, izv.prof.dr.sc. Marko
Vinceković, Predstojnik zavoda za kemiju, Agronomski fakultet u Zagrebu

PAV.11c

10:30 – 16:00 5. STRUČNI SKUP O PROIZVODNJI POVRĆA – „Hrvatsko povrće“ – Gospodarski list
Svečano otvaranje
Dodjela priznanja i predstavljanje knjige „Proizvodnja lisnatog povrća“
11:10 – 12:30 SEKCIJA: NOVE TEHNOLOGIJE I NOVI PROIZVODI:
13:00 – 15:00 SEKCIJA: POVRĆE OD BERBE DO POLICE: dorada i pakiranje, prerada i trženje
15:00 – 16:00 Okrugli stol: Revitalizacija proizvodnje povrća u RH
16:00 – 18:00 Demonstracija: Priprema zimnice, pakiranje i deklariranje – Ministarstvo poljoprivrede,Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva

PAV.11a

10:00 – 16:00 TEČAJ PRERADA I DORADA VOĆA – Ministarstvo poljoprivrede
16:00 – 17:00 Stručno predavanje: Ruralni razvoj mjera 6 -predavač Simon Ferjuc

07.12.2019. Subota

DANI BILJNE PROIZVODNJE

OTVORENA POZORNICA

16:00-18:00 GASTRO SHOW s najuzornijom seoskom ženom/ Gospodarski list

Pav. 11c

5. STRUČNI SKUP O PROIZVODNJI POVRĆA – „Hrvatsko povrće“ – Gospodarski list

10:30 – 15:00 SEKCIJA ZAŠTITA POVRĆA
13:50 – 15:00 Okrugli stol: „Budućnost zaštite povrća – prilagodba na nove izazove“
15:30 – 17:30 Međunarodno ocjenjivanje rakija i likera sa stručnim predavanjem i proglašenjem pobjednika

DVORANA CRES

11:00 – 17:00 4. simpozij : APITERAPIJA-očuvanje zdravlja pčelinjim proizvodima/ Hrvatsko apiterapijsko društvo/ dr.sc. Gordana Hegić, Hrvatsko apiterapisjko društvo

Pav.11a

10:00 – 16:00 TEČAJ PRERADA I DORADA VOĆA – Ministarstvo poljoprivrede
11:00 – 13:00 Agrivi – novi oblik poljoprivrede
13:00 – 15:00 Nacionalno ocjenjivanje jabuka i proglašenje „hit“ sorte jabuka s degustacijom jabučnog cidera „Buzdovan“
16:00 – 17:00 Stručno predavanje: Ruralni razvoj mjera 9 – predavač Simon Ferjuc

08.12.2019. Nedjelja

DAN MEHANIZACIJE

OTVORENA POZORNICA

16:00-18:00 GASTRO SHOW s Vedranom Boškovićem – Kukci na tanjuru/ Gospodarski list

Pav. 11a

10:00 – 16:00 TEČAJ PRERADA I DORADA VOĆA – Ministarstvo poljoprivrede
16:00 –17:00 Stručno predavanje: Provedba projekata ruralnog razvoja – predavač Simon Ferjuc
Pav. 11c
10:30 – 10:50 Demonstracija: Rezidba voćnjaka i vinograda uz pomoć električnih škara – Ministarstvo poljoprivrede,Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva
11:00 – 11:50 Radionica : Precizna poljoprivreda
Predavanje: „Primjena bespilotnih sustava u zaštiti trajnih nasada“
Predavači: prof. dr. sc. Stjepan Sito (Agronomski fakultet Zagreb, Zavod za mehanizaciju poljoprivrede) i Kristijan Krznarić, dipl. ing. geod. (tvrtka GEO OMEGA d.o.o.)
Pilot projekt: „Pametna poljoprivreda u Zagrebačkoj županiji-unapređenje vinogradarske proizvodnje na području Zagrebačke županije primjenom preciznog vinogradarstva“
Predavači: Ivana Rendulić Jelušić, dipl. ing. agr. (Voditeljica Odsjeka za međunarodnu suradnju, Zagrebačka županija) i Tomislav Pokrajčić, mag. ing. el. techn. inf. (tvrtka Binaria d.o.o.)
Predavanje: Sustav strojnog vida (NDVI kamere) za selektivno prskanje – predavači – tvrtka Leško i Novamina
12:00 – 13:00 Okrugli stol: Investicije u poljoprivrednu mehanizaciju i nova Zajednička poljoprivredna politika
13:15 –14:00 Demonstracija : Sigurna primjena pesticida – Ministarstvo poljoprivrede,Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva

Pav.8

14:30 – 16:00 Izbor i proglašenje „ Hrvatski traktor godine“/Društvo agrarnih novinara Hrvatske

05. - 08.12.2019. četvrtak do nedjelja

Edukativna izložba autohtonih hrvatskih pasmina domaćih životinja
Gastro-eno show, kulinarske radionice, degustacije

Program sajma tematski je posvećen najvažnijim sektorima u proizvodnji, i to po danima održavanja sajma.

Prvog dana sajmovanja, sve će biti u znaku stočarstva, stoga je to DAN STOČARSTVA (5.12.)
Nakon svečanog otvorenja sajma, bit će proglašeni najbolji hrvatski proizvođači u proizvodnji mlijeka/sireva, te u tovu svinja i goveda, u organizaciji Društva agrarnih novinara Hrvatske (DANH) i Hrvatske agencije za hranu i poljoprivredu (HAPIH). Održat će se i Hrvatski festival tradicijskih sireva – SirCrofest uz podršku Saveza malih sirara Hrvatske i Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva Ministrarstva poljoprivrede.

Također će se održati nacionalni izbor najboljih sireva i radionica za cheese sommeliere.
Medni doručak za osnovnoškolce i CROAGRO akademija mladih poljoprivrednika- „Lijepo je biti poljoprivrednik“ za srednjoškolce, pokazat će da na mladima svijet ostaje, uz predavanja mladih poljoprivrednika iz Hrvatske udruge mladih poljoprivrednika (HUMP Agro) i uz goste predavače – uspješne poduzetnike iz renomiranih poljoprivrednih tvrtki.
Sva 4 dana sajma bit će i edukativna izložba autohtonih hrvatskih pasmina domaćih životinja,
na kojoj će posjetitelji moći vidjeti nacionalno blago poput istarskog goveda, buše, podolca, paške ovce, tovara. posavskog konja i dr.

Drugi i treći dan sajma su DANI BILJNE PROIZVODNJE.

Na dan Svetog Nikole, 6.12. počet će 5. stručni seminar o proizvodnji povrća u Hrvatskoj – Hrvatsko povrće,
a tijekom dana održat će se Izbor i proglašenje najboljih proizvođača-kooperanata u ratarskoj proizvodnji (kukuruz, pšenica, suncokret i soja), te Izbor najboljih hrvatskih vinara u organizaciji DANH-a i HAPIH-a. Cjelodnevna aktivnost će biti i Međunarodna konferencija u organizaciji Europske Koordinacije Via Campesina (ECVC) i Udruge OPGH Život, s nazivom “Obiteljska poljoprivredna gospodarstva i ciljevi održivog razvoja”. Obiteljska poljoprivredna gospodarstva proizvode 80% svjetske hrane. Njihova uloga i doprinos u ostarivanju ciljeva iz Agende 2030 za održivim razvojem je od presudnog značaja. U sklopu aktivnosti vezanih uz Desetljeće obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva 2019-2028 FAO obiteljska poljoprivredna gospodarstva stavlja u samo središte ostvarivanja ciljeva održivog razvoja. Konferencija ima za cilj ukazati na ključnu ulogu i značaj OPG-a u održivoj proizvodnji hrane i očuvanju ekosustava na globalnoj i na lokalnoj razini.

07.12. se nastavljaju aktivnosti DANA BILJNE PROIZODNJE. Trećeg dana sajma nastavit će se stručni seminar “Hrvatsko povrće”, a održat će se i Izbor za “hit” sortu jabuke kao i Međunarodno ocjenjivanje rakija i likera.

8.12. Posljednji dan sajma i šećer na kraju – DAN MEHANIZACIJE

U nedjelju, posljednjeg dana sajma, u paviljonima Zagrebačkog velesajma svjetla pozornice fokusirat će se na moćne strojeve najsuvremenije poljoprivredne mehanizacije i poljoopreme, jer će na sajmu biti izloženi najbolji traktori, kombajni i svi priključni strojevi koje u ovom trenutku ima svjetska industrija poljomehanizacije, a na kraju će na tronu ostati samo jedan stroj, model traktora koji će biti proglašen hrvatskim traktorom godine.

Izbor za „Hrvatski traktor godine“ organizira DANH i proglašenje pobjednika održat će se zadnjeg dana sajma.
Također će se održati radionica za sve koji žele znati prednosti korištanja najsuvremenije tehnologije u poljoprivredi, pod nazivom: Precizna poljoprivreda.

Sva četiri dana sajma održat će se edukativna izložba hrvatskih autohtonih pasmina domaćih životinja, kao i brojne radionice, stručna predavanja, gastro-eno show, kulinarske radionice i degustacije.

organizatori i partneri